Noorderhoogebrug

Noorderhoogebrug is een dorp binnen de gemeente Groningen. De naam verwijst naar de voormalige brug over het Boterdiep. Bij de stad Groningen waren twee bruggen met de naam Hoogebrug aanwezig, vandaar de toevoeging Noorder. De andere Hoogebrug lag over het Damsterdiep en de plaats eromheen wordt Oosterhoogebrug genoemd. De brug werd hoog genoemd, omdat deze vaste brug boven de weg uitstak en er zo met gemak schepen onderdoor konden varen.

De bebouwing van de stad Groningen komt vrijwel aan die van Noorderhoogebrug.

Het dorp bezit een grote korenmolen, de Wilhelmina. http://www.korenmolen-wilhelmina.nl/

Een bekende Nooderhoogebrugger is Jan Uitham, die op 2 januari 1925 geboren is in Noorderhoogebrug. Hij is een voormalig landbouwer, badmeester en gemeente-ambtenaar, die bekend geworden is door het schaatsen van lange-afstandswedstrijden en marathons. Zijn bijnaam is Kampioen der Verslagenen. Anders dan die naam doet vermoeden won hij wel een belangrijke wedstrijd, nl. de Noorder Rondritten van 1963.

De Elfstedentocht reed hij in totaal zeven keer. Het beste resultaat behaalde hij in de barre Tocht der Tochten van 1963: hij werd tweede achter Reinier Paping, nog vóór de grote favorieten Jeen van den Berg en Anton Verhoeven.

In 1998 deed hij als lijstduwer mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten voor de partij "De Groningers". In 2006 doet hij hetzelfde bij de verkiezingen voor de Gemeenteraad in Groningen voor de Partij voor het Noorden.

http://noorderhoogebrug.eu/

http://www.noorderhoogebrug.nl/